Att fotografera bilar

Bilar är kanske inte det fotografer tar bilder på speciellt ofta men det är dock viktigt att se till att bilderna blir bra när man väl tar dem. Kanske är det en bil som ska säljas som behöver fotograferas? Det kan också vara så att man tar kort på en bilutställning, på veteranbilar eller liknande. Om man arbetar med att skapa hemsidor och tar bilder till dem kanske en kund har en bilverkstad och även då måste man ha koll på hur kameran används på bästa sätt.

Anpassa vinkeln efter bilen

Om man ska fotografera en begagnad audi a4 kan man inte använda sig av samma vinklar som om man fotograferar en lastbil. Det handlar helt enkelt om att man måste visa bilen från sin bästa sida. Man måste kunna ta fram de positiva dragen från bilen och visa dem i bilden. En Audi kan till exempel vara snygg att fotografera lite snett framifrån, från en låg punkt. En lastbil blir oftast snyggast rakt framifrån så att bilen täcker nästan hela fotografiet.

Rätt ljussättning

Det är oerhört viktigt att man har en bra ljussättning när man ska ta bilden. Man vill självklart att bilens färger ska komma fram så tydligt som möjligt. Dessutom kan det vara detaljer som ska komma fram i bilden. Att fotografera under en dag när solen skiner starkt är inte att rekommendera. Då är risken stor att det blir svårt att justera ljuset och bilen kan också hamna i skuggan. Överlag blir alla kastade skuggor också mycket skarpa och det är svårt att bildbehandla bort. Det är klokt att fotografera under en molnig men torr dag. Då blir skuggor mjuka och lätta. Det kan också vara klokt att tänka på hur bilen placeras i förhållande till sol, lampor och andra ljuskällor. Om man vill visa bilen från sin bästa sida för en försäljning passar inte riktigt samma positioner som om man vill visa på bilens markfrigång eller liknande.

När det gäller ljussättningen kan det också förekomma att saker speglas i bilens lack. Det kan man undvika genom att man använder polariseringsfilter. Det tar bort en del reflektioner.

Blixt eller inte?

Något som ofta diskuteras är om man ska använda blixt eller inte när man fotograferar bilar. Ofta är det klokt att inte använda blixt. En inbyggd blixt i en systemkamera ger ett skarpt ljus på en liten del av fotot men det kan vara svårt att få en snygg belysning över hela bilen. Om man har tillgång till flera blixtar kan de dock ställas upp för att få en jämn belysning på hela fordonet om man måste fotografera i en mörkare omgivning.

Rätt stämning i bilderna

När man fotograferar snygga bilar vill man också att bilderna ska ha rätt stämning. Man kan till exempel få riktigt häftiga bilder genom att ta foton i mörker med lite längre slutartid. Varför inte ta ut bilen och låta dess snygga lyktor ljusa upp bilden? På så sätt kan man få lite mer annorlunda bilder som också visar bilen i kvällsljus.