Att fotografera med sin iphone, tips och trix

Att fotografera är en hobby som blir mer och mer omtyckt och populär. För bara några år sedan behövde man köpa en digitalkamera för att kunna ta bilder. Idag har i princip alla mobiltelefoner en inbyggd kamera. I början var dessa inte särskilt bra. Idag har de dock utvecklats och en vanlig kamera på en iphone kan man använda för att ta foton med väldigt bra kvalitet. Det är inte längre nödvändigt att köpa en dyr systemkamera, i alla fall inte för en vanlig hobbyfotograf.

Vad behöver man?

Till att börja med behöver du en iphone för att kunna ta bilder med den. Det kan också vara bra med laddare och powerbank, om du tänker ge dig ut på långa promenader eller vara utomhus länge och fotografera. I övrigt kan det vara bra med ett mobilskal som skyddar din mobil ordentligt. Särskilt om du ska vara ute i naturen är det viktigt, för att skydda mobilen om du skulle tappa den i marken.

Tips och trix för att ta bra bilder

Till att börja med kan du läsa på lite om hur man tar bra bilder med en iphone innan du sätter igång. Du kan antingen låna en bok på biblioteket eller läsa på internet. Till exempel kan du få tips från kamerabild.se eller andra hemsidor som specialiserar sig på foto. Det kan också vara bra att söka efter bilder på internet som du tycker är fina, för att få inspiration till vad du själv ska fotografera. Några tips för nybörjaren är att till att börja med hålla bilden enkel och avskalad. Många försöker få med för många motiv i bilden för att få den att se intressant ut. Detta blir dock lätt för mycket, och ger intrycket av en stökig bild. Om du till exempel hittar en nyckelpiga som du vill fotografera, fokusera på att få med bara den, med en enkel bakgrund bakom. Relaterat till detta är att man ofta står för långt bort från det man försöker få på bild. Det gör att motivet inte hamnar i fokus, och att bilden blir rörig och full av annat än motivet. Testa att gå närmre motivet istället, och se hur det ser ut. Nästa tips är att testa olika vinklar. Du kan fota samma motiv ur flera olika vinklar och få helt olika bilder med helt olika stil och känsla. Ett vanligt perspektiv är grodperspektiv, där du lägger dig på marken och fotograferar motivet underifrån. Sist men inte minst bör du tänka på att utnyttja naturliga effekter såsom skuggor, siluetter och spegelbilder. Lek med dessa och testa dig fram till snygga och stilrena bilder. Kom ihåg att ha kul medan du lär dig!