De bästa fotofestivalerna

Runt om i världen anordnas det fotofestivaler och så även i Sverige. En av de som är mest kända är fotofestivalen i skånska Landskrona. Det är Foto Landskrona som arrangerar den festivalen. Foto Landskrona är en del av Landskrona Museum och det är Landskrona Kommun som är huvudman för verksamheten. Mellan den 14 och 23 september anordnas festivalen under 2018. Man har arrangerat festivalen sedan 2013 och det sker en utveckling år från år. 2016 deltog 150 fototgrafer och man har som ett politiskt mål att utropa Landskrona till The Capital of Photograpy in Scandinavia år 2020.

Göteborgs fotofestival

I Göteborg firar man fotofestivalen 2018 under temat Skärgården i bild. Festivalen pågår under två perioder, 21-22/4 och 22-23/9 2018. Förutom fotoutställningar så anordnas workshops och kurser, främst i naturfotografering på Vrångö i Göteborgs södra skärgård. Kursdeltagarna körs med båt ut till ön och får där handledning av efrarna forografer. På Vrångö finns det två naturreservat med ett rikt djurliv, bland annat finns här berguv och tornfalk. Varje år utses förstapristagare och 2017 föll det sig så att två fotografer fick dela på förstapriset som heter Göteborgs Stora Fotopris. Vinnarna var Henry Blom med fotot Fyrljus och Torkel Schlegel med fotot Natthamn.

Uppsala Foto Festival

I Uppsala anordnas festivalen vart annat år och 2018 är ett sådant där mellanår där inget publikt händer. Då man arrangerar festivalen är det ett stort evenemang som pågår under dagarna tre och då över hela staden. Tonvikten ligger på utställningen i Upplandsmuseets vackra lokaler i den gamla kvarnen strax nedanför domkyrkan. En annan mäktig lokal är den ganska nybyggda Uppsala Konsert&Kongress. 2017 pågick festivalen från den 20/9-24/9. Ytterligare en av utställningslokalerna är den gamla vasaborgen Uppsala Slott där man även anordnar en spökvandring en sen kväll. Nästa års tema är nu fastställt till att vara ”Kvinnor”.

Köpenhamns fotofestival

Går vi utanför Sveriges gränser så hittar vi skandinaviens största fotofestival i Köpenhamn. För 2018 har den redan varit, den pågick under en vecka i juni och för nästa år så har datum fastställts till 6/6-16/6. Men det finns ingen anledning att gråta över att ha missat årets festival. Det pågår nämligen fotoutställningar på många ställen i Köpenhamn och det är utställningar som var knutna till festivalen då den pågick. På Copenhagen Photo Festivals hemsida kan man se mycket av utställningarna och vill man fysiskt titta på fotona går det med en geografisk sökfunktion att hitta till utställningslokalerna.