Fina foton under bar himmel

Naturligt ljus är en av fotografens bästa vänner och ingenting blir så vackert som utomhusbilder. Även om du är amatör kan du testa det här själv genom att ta en bild på en kompis med ljus från det närmaste fönstret och sedan ta samma bild med blixt. Medan den förstnämnda bilden ger en fin ton med skuggor och djup kommer den andra att vara platt och ljuset vitt och onaturligt. En av de första lektioner som fotomodeller får är att lära sig ”hitta ljuset”, det vill säga rikta ansiktet mot ljuskällan, och som fotograf gäller det att man kan hitta den optimala effekten.

Har du tillgång till ett utomhusområde, som en trädgård eller en gräsmatta, har du massor av möjligheter att kunna ta jättebra bilder på vänner och familj. Allra bäst blir bilderna om du kan variera mellan olika tidpunkter på dagen, men också mellan olika trädgårdsmöbler som stolar, bord och hammockar och här ska vi ta en titt på några olika motiv. Du kan hitta fina och praktiska trädgårdsmöbler hos K-rauta där det finns ett stort utbud att välja bland och ju mer du låter fantasin flöda, desto bättre blir bilderna. Att blanda olika trädgårdsmöbler i sin rätta natur(utomhus) i kombination med djur eller människor skapar väldigt bra kontraster. Du kan enkelt köpa något praktiskt och fint hos K-rauta som du sen använder för att kombinera den perfekta bilden. Såhär kan du göra när du tar själva bilden.

Bilder på sammankomsten

Foton på sammankomster som familjeluncher, barnkalas eller barbecues med grannarna blir extra fina då de involverar många personer, olika ansiktsuttryck och rörelser. Att ta ett kort på vännerna som sitter och njuter av en drink i en soffgrupp blir ett kul minne precis som det uppdukade långbordet med glada skratt och höjda glas. Sätt fram några solstolar där kollegorna kan sitta och diskutera livet, universum och allting och ta spontana kort på dem under tiden. Fota barnen skrattandes och tjoandes när de gungar på kompisgungor eller i gungställningar. En riktigt liten knodd kan sitta i en färgglad bebis sits och medan föräldern gör roliga miner och ljud bakom fotografen kan man få superfina bilder med en myriad av ansiktsuttryck.

Svåra ljusförhållanden

En uteplats kan dekoreras på olika sätt, med hjälp av en mängd olika trädgårdsmöbler, så att man får spännande bilder med mycket variation. Har du en kamera som tillåter nattfotografering kan du till exempel ta bilder med facklor och marschaller där elden utgör en stämningsfull och intressant ljuskälla.

Om vädret är lite vått och ruggigt kan man ändå ta utomhusbilder med hjälp av en paviljong, förutsatt att det inte är för blåsigt. Samtidigt som den skyddar gästerna är paviljongen fortfarande tillräckligt öppen för att tillåta tillräckligt med naturligt ljus att komma in och man kan som fotograf gå runt den för att få olika kameravinklar.

Porträtt och lugna stunder

Bilder på enstaka personer som vänner, partners och kollegor kan bli fantastiskt fina utomhus. Morfar som sover i hammocken med katten draperad över bröstet, lilltjejen som sitter bland blommorna i rabatten eller den älskade som läser i soffan under parasollet blir alla naturliga och stämningsfulla. Ta ett kort på grannen som står och grillar eller maken som krattar mattan.

Genom att använda det naturliga ljuset och de olika trädgårdsmöblerna kommer du att kunna dokumentera massor med fina, kul och spännande situationer och de kommer att bli värdefulla minnen för livet.