Ny digitalkamera eller systemkamera?

Den som vill köpa en ny digitalkamera eller systemkamera måste bestämma sig för om de bör välja DSLR eller kanske en kompakt systemkamera som saknar spegel. Något som samtliga systemkameror har gemensamt är att objektiven kan bytas ut och att kameran tar bilder av mycket hög kvalitet. På senare tid har de spegellösa kompakta systemkamerorna utvecklats oerhört snabbt och till exempel Sony har lanserat flera toppmodeller i Alpha-serien. Kamerajättarna Nikon och Canon är snabba att komma ut på marknaden med sina systemkameror som innehåller många avancerade funktioner och är av mycket hög kvalitet. Idag är det alltså mer användningsområde, smak och tycke som avgör valet mellan att köpa en ny kompakt systemkamera eller en DSLR-kamera.

Vilken systemkamera är värd att investera i ?

Att köpa en systemkamera är en investering för framtiden och det är rekommenderat att först ta lite tid att studera de kameror som finns på marknaden. Dyrast är inte alltid bäst och mer prisvärdiga alternativ är inte alltid sämre. Vad som är viktigt är att man investerar i hög kvalitet, rätt kamera för det planerade användningsområdet samt att priset inte ska behöva vara det som avgör val av systemkamera. Det finns bra sätt för att ordna detta ekonomiskt bland annat genom att ansök om privatlån hos lendify som ger privatlån till fördelaktigt låg ränta. Fotografer vet att det inte alltid räcker med att bara köpa en kamera utan man kommer många gånger att behöva komplettera med objektiv. Ett bra råd är därför att köpa både systemkameran och de objektiv man behöver direkt.

Skillnader mellan DSLR och kompakt systemkamera

Skillnaderna mellan dessa olika kameratyper är inte särskilt stora utan det är mer en smaksak idag. Bägge har snabb autofokus, kan ta flera bilder per sekund och man kan dessutom använda hög ISO med bra resultat. DSLR- kamerorna (”digital single-lens”) är stora och väger mer, särskilt en del av deras objektiv som är riktigt stora och tunga. Många fotografer föredrar dock dessa kameror eftersom tyngden och storleken gör att systemkameran erbjuder ett bättre och stadigare grepp. Det finns trots allt några skillnader mellan dessa två typer av kameror och den kanske viktigaste skillnaderna är sökaren. De kompakta systemkamerorna har en sökare, elektronisk, som visar hur fotot kommer att se ut baserat på de inställningar man valt. Fördelen är att om inställningarna är felaktiga kommer detta att visas i sökaren. DSLR-kameran har däremot en optisk sökare vilket innebär att man kommer att se samma bild oavsett inställningarna.

Tips och råd

Eftersom det är en investering att köpa en systemkamera är det fördelaktigt att först läsa på lite först. Det finns en del bra bäst i test artiklar att läsa både i tidningar och online. Ett annat bra tips är att gå till en kameraåterförsäljare och prova de olika typerna av systemkameror och digitalkameror som finns på marknaden idag. Här har man dessutom möjlighet att titta på olika objektiv som kan vara av intresse. Förutom att man får information om både storlek och vikt på både kamera och objektiv går det ibland även bra att prova en systemkamera tillsammans med det objektiv som är av intresse.