Olika kameratyper

Att välja kamera kan vara svårt även för den kunnigaste, det finns mängder med olika typer av kameror. Men det finns också mycket information att tillgå, och flera jämförelsesajter som listar såväl egenskaper och priser som inköpsställen med mera. Läs gärna även denna guide.

Priser

Det går att hitta en bra kamera, exempelvis av typen spegelreflexkamera, med medföljande objektiv, HDMI och USB-kontakt, autofokusfunktion med flera enklare funktioner för cirka 4 250 kronor till omkring 10 500 kronor. Önskas en mer tekniskt avancerad kamera får man räkna med ett lägsta pris på omkring 6 500 kronor och uppåt.

Riktigt avancerade systemkameror med många små finesser, såsom kolfiberförstärkt skalkonstruktion, vinkelbar LCD-skärm (med touch), ingångar för HDMI, USB, WiFi, NFC och Bluetooth etc. kostar omkring 10 500 kronor och uppåt.

Finansiering

Att investera i en riktigt tekniskt avancerad systemkamera kan bli kostsamt, men även en mobiltelefon kostar och det kan kännas svårt att motivera en finansiering. Särskilt för den som önskar byta modell med jämna mellanrum. Att jämföra olika tillverkare och priser är att rekommendera, det gäller även testfakta och långivare.

Det finns en rad olika sätt att finansiera ett köp av en ny kamera och dylikt. Ett företag som erbjuder bra villkor och hög säkerhet, bland annat krypterad data och BankID signering, är låneföretaget Sambla som listar villkor från 24 olika banker i samband med en låneansökan.

Olika typer av kameror

  • Kompaktkamera

En liten kamera som är lätt att hantera samt att ha med sig överallt. Med de nyare modellerna går det att ta riktigt bra bilder, dock har de ett fast objektiv vilket gör att det, till skillnad mot exempelvis en systemkamera, inte går att att anpassa kameran efter motivet.

Plus: prisvärd och liten
Minus: fast objektiv och sämre i mörker
Passar för: personer som önskar en lätt och smidig kamera, som är bra för ögonblicksbilder när man är på resande fot etc.

  • Spegellös kamera

Denna kallas också för kompakt systemkamera och är en mix mellan just en systemkamera och en kompaktkamera. Bra bildkvalitet och utbytbart objektiv gör att det är enkelt att variera sig, och att anpassa kameran efter motivet.

Plus: prisvärd och utbytbart objektiv
Minus: mindre bra för rörliga bilder
Passar för: personer som önskar utveckla sitt fotograferande utan att behöva investera i en större och dyrare systemkamera.

  • Spegelreflexkamera

Kallas också för DSLR (SLR för analoga kameror) och erbjuder en mängd olika möjligheter, då kameran är utbyggbar i många avseenden. Detta är tack vare flexibiliteten, en av de mest populära kameratyperna för professionella fotografer.

Plus: mycket anpassningsbar och bra för rörliga bilder
Minus: stora och tunga
Passar för: personer som önskar experimentera med olika objektiv och funktioner samt för personer som gillar att ta bilder på rörliga motiv.

  • Direktbildskamera

En kamera som numer är synonym med Polaroidkameran, och främst används för att skapa retrokänsla. Äldre, restaurerade direktbildskameror kan vara svåra att få tag på, och därmed stiger även prislappen.

Plus: känslan i bilden och omedelbara foton
Minus: dyr och mindre tekniskt avancerad
Passar för: personer som önskar ta personliga och omedelbara bilder, exempelvis på kalas, bröllop, olika högtider etc.

  • Mobilkamera

Relativt färska kameror i sammanhanget som har genomgått en enorm utveckling på kort tid. Varierande kvalitet beroende på märke, men många av tillverkarna satsar ofta på bra ljuskänslighet.

Plus: lättillgänglig och prisvärd
Minus: mindre tekniskt avancerad och sämre bildkvalitet
Passar för: personer som önskar ha med sig kameran vid alla tillfällen och överallt, och som prioriterar kvantitet före kvalitet.

Köpguide

För att köpa en kamera kanske man behöver lite hjälp att förstå vad man ska kolla på. Här är en ganska bra video som guidar i hur man ska tänka när man köper en ny kamera.