Så fotar du vackra utomhusbilder

Att fotografera utomhus ställer särskilda krav på utrustning, kamerainställningar och rekvisita. Utomhusmiljöer ger både ljus och färg i bilderna, men många tycker att det är svårt att få till de där riktigt snygga bilderna. Det finns dock några smarta tips som även nybörjarfotografer kan använda sig av vid fotografering av stillastående och rörliga objekt utomhus. Med dagens moderna smartphones går det bra att använda mobilen för utomhusfotografering.

Mat & stillastående objekt

Att fotografera mat utomhus är nästan alltid vackrare än inomhus. Ljuset och omgivningen gör maträtten mer levande. Fotografera gärna i dagsljus, allra helst i motljus, för bästa effekt. Oavsett om du ska fotografera produktbilder för ett varumärke eller din egna måltid krävs det att du förbereder fotograferingen. Rekvisitan spelar stor roll för stämningen. En utomhusgrill är ett perfekt föremål för matfotografier eftersom den kommunicerar en mysig atmosfär av att vara utomhus. De flesta associerar en grill med sommar och därför passar den bra som rekvisita i bilder som vill förmedla en sommarkänsla. Hos https://bluegaz.se/ hittar du många olika sorters grillar samt olika grilltillbehör som man kan tänkas behöva vid matlagning utomhus. För att skapa levande bilder kan du antingen fotografera maten på grillen, gärna när kolen glöder, eller utomhus på tallriken. Om du väljer att fotografera på tallriken är det viktigt att arrangera så att maten ser fräsch ut. Lägg på färska örter eller pensla med vatten eller olja för att maten ska se så nylagad ut som möjligt. Bildens fokus kommer att vara på maten, men kontrollera även vad som finns i bakgrunden. Blommor, grillen, bestick och vinflaskor bör placeras så att det ger ett naturligt intryck.

Porträttbilder & djur

Om du vill fotografera porträtt utomhus är det viktigt att placera modellen på ett ställe där ljuset faller bra. Undvik direkt solljus där personen har ljuset i ögonen eftersom det varken är smickrande eller bekvämt. Använd en stor bländaröppning för att skapa en stor kontrast mot bakgrunden.

Djur är särskilt svåra att fotografera eftersom de sällan håller sig stilla när de är utomhus. För att fotografera djur eller människor i rörelse bör du justera slutartiden. En slutartid över 1/500-dels sekund är bra för objekt i rörelse.

Allmänna tips när du fotograferar utomhus

Slutligen finns det ett par tips som gäller vid fotografering i utomhusmiljöer oavsett vilket objekt du fotograferar.

  • Använd manuella inställningar. Om du vill ta riktigt bra bilder är det dags att lära dig att ställa in kameran manuellt. Manuella inställningar blir nästan alltid bättre än kamerans automatiska inställningar. Om du vill ta bilder som ett proffs är det bara att börja testa dig fram.
  • Ta många bilder. Det är svårt att fotografera utomhus och den första bilden blir sällan bra. Ofta blir bilderna suddiga, framför allt om det är mörkt utomhus, och därför krävs det många försök. Ha för vana att alltid ta flera bilder på samma gång.
  • Justera ISO-talet. Om du använder dig av en systemkamera så kommer du se att du kan ändra inställningen för ISO-talet när du använder manuella inställningar. Även i vissa mobilkameror kan du ändra ISO-talet. Detta gör bilderna mörkare eller ljusare och har således stor påverkan på bilden. I dagsljus kan du ha lågt ISO-tal, men ju mörkare det är desto högre ISO-tal behövs. Prova dig fram vad som passar bäst och glöm inte att justera under tiden, framför allt om du fotograferar i skymningen när ljuset snabbt ändras.
  • Använd ett stativ om du inte är stadig på handen.