Tips för nybörjare inom fotografi

Har du någonsin drömt om att kunna ta den perfekta bilden? Kanske är du intresserad av ett yrke som fotograf eller att ha det som hobby? Att kunna ta en bild som många kommer imponeras av är en bragd som lever kvar länge. Men är du nybörjarfotograf kan det kännas lite övermäktigt att ge sig in i fotobranschen. En modern systemkamera har till exempel flera olika inställningar som du kan använda dig av och många gillar att experimentera med olika skärpedjup, vilket kan vara förvirrande först. Vill du lära dig mer om fotografi ska du läsa våra tips!

De som är riktigt dedikerade hobbyfotografer bär ofta med sig kameran vart de än går, detta för att kunna fånga en vacker vy eller en händelse i stunden. Detta är ett smart tips då du ständigt blir medveten om din omgivning och efter ett tag kommer börja se alla möjliga motiv som du vill fånga – även i de enklaste av saker! Tänk också på hur du disponerar ditt objekt, om du till exempel vill ta en bild av en människa måste inte denna vara centrerad i bilden utan kan gärna stå lite mer på sidan av bilden.

Köp inte den dyraste utrustningen först


När du väl har bestämt dig för att bli en mästerfotograf är det enkelt att vilja gå lös i alla fotografbutiker du ser. Men att köpa på dig den allra dyraste och mest komplicerade utrustningen innan du kan grunderna är inte det smartaste. Om du precis börjat löpträna skulle du inte anmäla dig till ett maraton nästa dag, eller hur? Det gäller att ta ditt fotograferande stegvis. Börja med din mobilkamera. Det kan låta löjligt men att leka med vinklar och filter i mobilkameran är en bra ingång till att köpa en riktig kamera och fortsätta med den.

Var inte rädd för att experimentera

Det finns såklart några få regler när det kommer till fotografi men det blir ännu roligare att ta bilder om du ignorerar dessa! Att experimentera dig fram till varje bild är också en del i tjusningen av att vara fotograf. Detta kan till exempel innefatta att använda blixt även om det är en klar dag, att låta ditt objekt röra sig fritt och inte bara stå och posera och att våga komma riktigt nära med kameran för att få en detaljerad bild. Testa dig fram och fånga ögonblick istället för uppstyrda bilder!

Gör en lista över bilder du vill ta

När du väl har inhandlat allt du behöver och kan grunderna för att ta en riktigt bra bild är det dags att ge dig ut och testa dina färdigheter. Ett tips här är att skriva en lista över de bilder du skulle vilja ta. Här bör du ha med både porträtt och landskapsbilder, bilder med olika skärpedjup och med både natur och stadsmiljöer som bakgrund. När du väl har testat på alla olika inriktningar som finns är det enklare att välja en stil som passar just dig. Och kom ihåg – du kommer bli bättre ju mer du övar.